Yemek Yiyen Adam

İftarda Doğru Beslenerek Enerjini Yüksek Tut!

by admin

Uzun süren açlığın sonucunda dibe vuran kan şekerin ve artan açlığın sonucunda, iftar saatinin gelip de bir an önce yemek yemek istiyorsun. Nasılsa gün boyu aç ve susuz durdum, her şeyi yemeyi hak ettim deyip, yemeği hızlıca yiyip, yemekten sonra başlayan mide ağrısı ve bastıran ağırlık ile uyuklamaya başlıyorsun değil mi? Bir yerlerde hata yaptığın çok belli. Gel bir karar verelim: bu Ramazan senin için diğer Ramazanlardan farklı olsun. Bu Ramazanda sağlıklı beslenme tercihleri yap, doğru beslen ve enerjin hep yüksek kalsın!

İftarda Nasıl Beslenmeliyim

Küçük bir başlangıç tabağı tercih et

Orucunu açarken, mideyi uyaracak çok soğuk ve çok sıcak besinlerden kaçın. Az miktarda hurma, kayısı, ceviz ve peynir gibi mideyi fazla yormayan besinleri tercih et ve bu sırada mutlaka 1-2 bardak su iç. Gün boyu susuz kalan vücuduna ihtiyacı olan suyu ver, ihtiyacı olmayan gazlı içecekleri, meyve sularını vücudundan uzak tut.

Çorba ile devam et

Bir kase çorba ile iftarda yemeğe başla. Çorba, yavaş yenildiği için doygun hissetmene yardımcı olacak ve sıvı içeriği sebebiyle mideyi zorlamadan yavaşça dolduracak. Böylece fazla yemek yemeni engelleyecek. Ramazanda da kremalı, unlu ve yağlı çorbalardan kaçınmalısın.

Hafif bir ana yemek tüket

Sıcak havalarda, hafif beslenmek sana da vücuduna da iyi gelecek. Izgara, buharda, fırında veya buğulama yöntemlerle pişirilmiş tavuk, balık ve et yemekleri, zeytinyağlı sebze yemekleri veya kuru baklagil yemeklerini iftarda ana yemek olarak tercih edebilirsin.

Salatayı baş tacı et

Vitamin ve mineral kaynağı, aynı zamanda antioksidan ve liften zengin çiğ salataları her iftar masasına mutlaka ekle. Çünkü, bağırsak faaliyetlerini düzenleyecek, seni dinç tutacak ve fazla yemeni engelleyecek olan bütün bileşenler salatada mevcut. Renk renk sebzelerden, az yağlı ve bol limonlu salatalar yap, iftarda afiyetle ye, yedir.

İftar da yemeği yavaş yavaş, sindirerek ye

İftardan sonra baş gösteren uyku hali, genelde gün boyu açlıktan sonra hızlıca yemek yeme sonucu oluşur. Yemeğe başlarken su içmek, her lokmanın tadına vararak yavaş yavaş tüketmek ve yemeği yaklaşık 20 dakikaya yayarak tüketmek, uyku halini engelleyerek enerjinin daha uzun süre yüksek tutulmasına yardımcı olur.

Bu Ramazan ayı, doğru beslenmeyi hayatına dahil ettiğin ve enerjinin yüksek olduğu bir ay olsun. Hem iftar da hem de sahur da doğru beslen.