Kahve Tüketimi: Sağlık Üzerine Etkileri ve Doğru Bilinen Yanlışlar
“Günde kaç fincan kahve içebilirim?”
“Kahve içmek selülit yapar mı?”
“Fazla kahve kalp krizine neden olur mu?”
“Kahve içmek uykusuzluk yapar mı?”
“Kahve zararlı mıdır?”
“Kaç mg kafein sağlıklıdır?”
Bu ve bunun gibi sorular daima tartışma konusu olmuştur. Bu yazıda, yapılmış son araştırmalar ışığında kafa karışıklıklarını çözelim.
Kafeinin Günlük Alım Düzeyi
Kafeinin günlük maksimum güvenilir alım düzeyi 300 mg kadardır. Bu da ortalama 3 fincan kahveye eş değerdir. Eğer ki, kahveye karşı hassasiyetin varsa tabii ki 100 mg civarını aşmaman gerekir.
Selülit ve Kahve
Selülit konusuna gelecek olursak; şeker ilavesiz, kremasız ve süt tozu eklenmeden içilen kahveler selülite neden olmaz. Selülit, bir dolaşım problemidir ve selülitin asıl sebebinin hareketsizlik ve kötü beslenme olduğunu hatırlatalım. Yani, kahve selülit konusunda suçsuz.
Kahvenin Kalp ve Psikolojik Etkileri
Nabzı ve kalp atımını hızlandırır. Eğer ki kalp açısından riskin varsa, kahveden uzak durman gerekir. Ayrıca, bazı psikolojik hastalıklarda (anksiyete bozukluklarında) kahve tüketimini azaltman gerekir.
Kafein ve Uyku
Kafein, beyinde uyku oluşum mekanizmasını etkileyerek uyku açıcı olarak görev yapar. Özellikle yatmaya birkaç saat kala kahve tüketimine son vermelisin. Çünkü kahve, uyku düzenini bozar ve uykuya dalmada zorluk yaşatır. İlle de kahveyi içmek istersen, kafeinsiz kahveleri deneyebilirsin.
Kahvenin Sağlık Üzerindeki Diğer Etkileri
Ayrıca, iyi bir antioksidan kaynağıdır ve hiçbir sağlık problemi olmayan bireyler için oldukça faydalıdır. Yapılan çalışmalarda konsantrasyon ve odaklanmada artış, kelliğin önlenmesi, Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıklarda günde 3 fincan kahvenin tüketiminin pozitif etkileri görülmüştür. Aynı zamanda egzersiz öncesi kahve içiminin egzersiz performansını %15 artırdığı, kas dokunun korunması ve yağ yakımının artışına destek olarak daha hızlı kilo verdirdiği görülmüştür.
Kafeinin Diğer Kaynakları
Kafeinin tek kaynağının kahve olmadığını da hatırlamakta fayda var. Çikolata, bazı ağrı kesiciler, yeşil çay, siyah çay ve bazı bitki çayları da kafein içerir. Uykunun kaçmaması için kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısın.
Son olarak; sağlık problemi olmayan bireyler için sağlıklıdır ama hamilelik süreci ve emzirme dönemlerinde, çocuklarda, ilaç kullanımı ve hastalık süreçlerinde tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır.