Lambayı Tutan El

Oruç Tutarken Görülen Sağlık Sorunlarına Pratik Çözümler

by admin

Ramazan demek, oruç demek. Oruç demek uzun saatler (yaklaşık 18 saat) aç ve susuz kalmak demek. Hal böyle olunca günde en az 3 öğün (ara öğünlerle 6 öğün) beslenen vücudun bu değişikliğe farklı yanıtlar verebilir. Çoğunlukla oruç tutanlarda, kabızlık, yorgunluk, mide ağrıları ve baş ağrıları gibi sağlık sorunları baş göstermektedir. Bu sorunlara çok basit çözümlerle karşı koyabilirsin.

Kabızlık

İlk olarak kabızlıkla başlayalım. Kabızlık, öğün düzeninin bozulması, az su içme ve yetersiz beslenme sonucu gelişebilir. Kabızlık sorunun için birkaç öneri verelim.

* Lifli bir meyve olan hurmayı hem sahurda hem de iftarda tüketerek bağırsaklarını rahatlatabilirsin.

* Çiğ yenebilen sebzelere de mutlaka sofranda yer ver. Domates, dereotu, maydanoz, semizotu gibi çiğ yenebilen, lif oranı yüksek sebzeleri hem sahurda hem de iftarda tüketmeye özen göster.

* Kefir, bağırsaklarında bulunan yararlı bakterilerin sayısını artırarak, bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olur.

* Bol su içmeyi ihmal etme. Sahurda 2-3 bardak, iftarda en az 2 bardak, iftardan 1 saat sonra 2 bardak, iftardan 1 saat sonra her yarım saatte bir 1 bardak içersen, günde 10-12 bardak su içmiş olursun. Böylece oruç tutarken günlük su ihtiyacını karşılarsın.

Yorgunluk

Yorgunluk, az su içmeye ve yine uzun saatler aç kalmaya bağlı olarak kan şekerinin düşmesi sonucu gerçekleşir. İftardan sonra ağırlık çökmesini engellemek ve enerjik hissetmek için, yemeğe başlarken 1 meyve ve su ile başla. Sofranda hafif yiyecekler bulundur ve yemekleri yavaşça, çokça çiğneyerek ye. Yemekten 1-1,5 saat sonra hafif bir egzersiz yap. Egzersiz yaparak, kan dolaşımın hızlandırabilir, enerjini artırabilir ve mutluluk hormonu seviyeni artırabilirsin.

Mide Ağrıları

Mide ağrıları, oruç açtıktan sonra soslu, yağlı ve ağır yemekler sonucu kaynaklanabilir. Ayrıca çok sıcak, çok soğuk veya baharatlı/ acı gibi mideyi uyaran besinler de mide ağrılarına yol açabilir. Mide ağrılarından korunmak için baharatlardan, acı yiyeceklerden ve hızlı yemekten kaçın. Yemeği 15-20 dakikaya yayarak, yavaşça ye. Böylece hem fazla yememiş olursun hem de mide ağrısı gibi bir problemin olmaz.

Baş Ağrıları

Baş ağrıları, kan şekerinin düşmesi, oruç tutarken uzun süre vücudun susuz kalması sonucu gerçekleşebilir. Ramazanda baş ağrısı şikayetlerini azaltmak için, mutlaka sahur yap. Sahurda uzun süre tok tutma etkisi olan yumurta, peynir, süt gibi proteinden zengin besinleri ve lif açısından zengin taze meyve ve sebzeleri tercih et. Oruç tutarken zun süre su içemeyeceğin için sahurda en az 3 bardak su ve 1 şişe mineralli su iç. Ayrıca, iftarda da hafif yiyecekler ye ki kan şekerin ve tansiyonun çok hızlı yükselip, baş ağrısına yol açmasın.