Yapay Tatlandırıcılar Zararlı mı, Yararlı mı?
Giriş
Formuna dikkat edenler, diyabet hastaları, egzersiz yapanlar… Çeşitli nedenlerden dolayı şeker kullanmak istemeyenlerin sıkça başvurduğu şeker alternatifi: Yapay tatlandırıcılar. Düşününce kulağa çok mantıklı geliyor aslında. Şeker tadında, bazıları pişebiliyor, sıfır kalori, kolayca şeker yerine kullanılabilir… Peki gerçekten de işin iç yüzü böyle mi? Şekersiz, light, sıfır şeker diye satılan ürünlerde kullanılan tatlandırıcılar gerçekten bu kadar masum mu? Gerçekten yapay tatlandırıcılar şekere iyi bir alternatif mi?
Yapay Tatlandırıcıların Geçmişi ve Kullanımı
Birkaç yıl öncesine kadar, yapay tatlandırıcılar sağlık kuruluşları tarafından sıklıkla önerilirdi. Çünkü, beyaz şekerin zararlı olduğu herkes tarafından biliniyordu ve buna bir alternatif bulunmalıydı. Burada da yardıma yapay tatlandırıcılar koşuyordu ki son yıllarda yapılan çalışmalar aslında yapay tatlandırıcıların bilindiği kadar masum olmadığını gösterdi. Yapılan çalışmalarda, yapay tatlandırıcı tüketen kişilerde, şeker tüketmiş gibi bel çevresinde yağlanma arttı ve kilo aldıkları saptandı. Ayrıca yapay tatlandırıcıların, unutkanlık, migren, cilt döküntüleri, ishal, baş dönmeleri, kulak çınlamaları gibi birçok yan etkiye sahip oldukları da saptandı. Yani, şekerden gelen kaloriden kar edelim derken daha fazla zarara da maruz kalabilirsin.
Şekeri Bırakma Yöntemleri
Şekeri bırakmak için öncelikle karar ver. Yani kafanda şekeri bitir. Daha sonra şekeri yavaş yavaş azaltmaya çalış. Örneğin çayı iki şekerli içiyorsan, önce çayı tek şekerli içmeye çalış. Daha sonra tek şekeri de bırak ve çaya şeker yerine bal, tarçın veya limon gibi tat ve aroma verici maddeler kat. Böylece şeker yerine koyduğun bu maddeler sayesinde, dilin ilk zamanlar çayın acı tadını almayacak ve bu şekersiz hayata geçiş sürecinde sana yardımcı olacaklar. Zaten bir süre sonra şekerli çayın tadını sen de sevmeyeceksin. Alışkanlıkları değiştirmek bir anda olmayabilir. Zamana yaymak en doğrusu olacaktır. Dilde bulunan tat tomurcukları yaklaşık yirmi bir günde bir yenilenmektedir. Yani yeni bir alışkanlığın oturması yaklaşık olarak yirmi bir gün sürmektedir.
Sonuç
Adı üstünde yapay tatlandırıcı. Yani suni, sentetik, doğal olmayan… Vücuduna doğal olmayan, tamamen sentetik bir ürünü almak ne kadar doğru olabilir, bir düşün? Şeker ihtiyacını mümkün olduğunca meyve, sebze gibi doğal kaynaklardan edinmeye çalış. Unutma ki, vücudunun ne şekere ne de yapay tatlandırıcıya ihtiyacı var!