Yumurtalar

Yüksek Proteinli Beslenme Zararlı Mı?

by admin

Kimileri kilo vermek için, kimileri de kas kütlesini hızlıca artırmak için yüksek proteinli beslenme programı uyguluyor. Evet, yüksek proteinli beslenme kısa vadede hızlı kilo verdiriyor, gün boyu tok hissettiriyor, kas kütlesini ve metabolizma hızını artırıyor. Peki, yüksek proteinli beslenme (düşük karbonhidratlı beslenme), uzun vadede nelere yol açıyor biliyor musun? Bu yazıda yüksek proteinli beslenme ile ilgili konuları ele aldık.

Bağırsak faaliyetlerindeki değişiklik

Yüksek proteinli beslenmede, et, tavuk, balık, yumurta gibi proteinden zengin besinler sıkça tüketilirken sebze ve meyve gibi hem vitaminden hem de liften zengin besinler çok az tüketilir. Proteinden zengin besinler çoğunlukla liften fakirdir. Dolayısıyla da bu tip beslenme bağırsak faaliyetlerinde yavaşlamaya (kabızlık) neden olur.

Kalp, damarlar, böbrek ve karaciğere etkisi

Yüksek proteinli besinler aynı zamanda yüksek oranda doymuş yağ ve kolesterol de içermektedir. Ayrıca proteinin sindirimi esnasında ortaya üre ve ürik asit gibi bazı metabolik artıklar çıkmaktadır. Yüksek yağ ve yüksek kolesterol alımı özellikle kalp ve damar sağlığı için çok tehlikelidir. Kanda üre ve ürik asidin artışı böbrekler ve karaciğer için zararlıdır. Ayrıca yüksek protein alımı, böbreklerde taş oluşumunu artırır.

Yorgunluk, halsizlik ve asabiyette artış

Yüksek proteinli beslenen birçok kişi, ya çok az karbonhidrat alır ya da hiç karbonhidrat almaz. Vücudun temel enerji kaynağı olan karbonhidratın az tüketilmesi başlangıçta yorgunluk ve halsizliğe neden olur. Ayrıca algıda düşüklüğe ve baş ağrılarına da sebep olur. Karbonhidrattan zengin besinler (tam buğday ekmeği, kepekli pirinç veya makarna, bulgur vb.), beyin sağlığı için çok önemli olan B grubu vitaminlerinden (B1, B6 ve B12 gibi )zengindir. Düşük karbonhidratlı beslenme asabiyete neden olmaktadır.

Kemik sağlığına verdiği zararlar

Yüksek protein alımı (kilogram başına 2 gramdan fazla), kemiklerden kalsiyum çekilmesini artırır. Bu durumda kemiklerin kırılma riskini ve kemik erimesi riskini artırmaktadır.

Ağızda ve deride koku artışı

Yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı beslenme sonucu vücutta “ketozis” adı verilen durum oluşur. Ketozis durumunda keton cisimcikleri artar. Artan keton cisimcikleri sonucu ağızdan ve deriden hoş olmayan kokular gelir.

Yeterli ve dengeli beslenerek hem kilo verip, ideal kilona kavuşursun hem de sağlığına zarar vermemiş olursun. Sağlıklı bir hayat için sağlıklı beslenmeden vazgeçme.