Kulaklık ve Kaset

Müziğin Spor Performansına Etkisi

by admin

‘Müzik ruhun gıdasıdır’ demiş ünlü kompozitör Mendelson. Egzersiz sırasında dinlenilen müziğin hem fiziksel hem de psikolojik etkileri olduğu bir gerçek.

İşin özü müzikle söylenmiş çok fazla özlü söz var ama bu atasözü kıvamında bizim kültürümüze bile geçmiş bir söz. Ben uyanır uyanmaz veya arabaya biner binmez radyo açanlardanım. Yüzlerce CD, kaset, plak, DVD (konser ve klip DVD’leri ki ben bir sanatçı veya grubun gerçek kalitesi konser performansı ile ölçerim) içeren, artı birkaç terabaytlık müzik arşivim olduğu da taşınırken ortaya çıktı.

Mandolin ile başlayan enstrüman hikayem, klasik ve elektro gitar ile süregeldi. Bir yerdeki sevimsiz sesler, kakofoni şeklindeki müzik beni o ortamdan hemen soğutur. Hatta eskiden arkadaşlarım beni Shazam olarak kullanırdı, neyse ki aplikasyon çıktı ben de huzura erdim. Tabii gençken çekilen onca karışık kaset, daha sonra yapılan çalma listeleri, arkadaş ve ofis partilerindeki DJ’ lik hikayelerim de başka bir yazının konusu olabilir ama bugün müziğin egzersiz üzerindeki etkilerinden bahsedeceğim.

Egzersiz sırasında Dinlenen Müziğin Etkileri

Egzersiz sırasında dinlenilen müziğin hem fiziksel hem de psikolojik etkileri olduğu bir gerçek. Birçoğunuzun da fark edeceği üzere stresi azaltmanın yanı sıra enerji verir ve daha iyi odaklanmamızı sağlar. Bu konuda yapılan araştırmaların bir tanesinde antrenman yapan kişilere kendi istedikleri müzikleri seçerek çalışmalarına olanak sağlanmış. Araştırmacılar deneydeki kişilerin antrenmanı öncesi, sırası ve sonrasında mental durumlarını izlediklerinde  ve müzikle çalışanların diğer kontrol grubuna göre daha geç yorgunluk gösterdiğini tespit etmişler. Gene başka bir çalışmanın sonuçlarına göre müzik dinlemek patlayıcı ve dayanıklılık egzersizlerinin güç gelişiminde olumlu bir etkisi olduğunu gösteriyor.

Müziğin Psikolojik Etkileri

Psikolojik açıdan bakarsak; müzik zevk veya hoşnutsuzluk duygularına yol açabilir, düşünce süreçlerini değiştirebilir ve davranışlarda değişikliklere neden olabilir.  Bu etki, hormon seviyelerindeki fiziksel değişikliklerle görülebilir. Örneğin, yakın tarihli bir çalışma, “hoş” gördükleri müziği dinleyen katılımcıların “mutluluk” hormonu olarak bilinen daha yüksek serotonin seviyelerine sahip olduklarını göstermiştir. Etkileri kanıtlamak zor olsa da, bu çalışma bir şarkıyı zevkle dinleme deneyiminin,  serotonin seviyelerinde bir artışla sonuçlanabileceğini ve bu da sizi egzersiziniz için daha iyi bir ruh haline sokabileceğini gösteriyor.

Hoşuna Giden ve Egzersiz Rutinine Uyan Müziği Seç

Özetlemek gerekirse neymiş; hoşumuza giden ve egzersiz rutinimize uyan müzikleri seçmek, egzersiz deneyimimizden daha fazla yararlanmamıza yardımcı olabilirmiş.