Sandviç

Yazın Beslenme ve Egzersiz Önerileri

by admin

Isı artışından kaçınmamızın temel teşkil edeceği ve bu yaz daha  dengeli olmamıza yardımcı olacak genel önerilerde bulunup, ardından beslenme ve egzersiz kısımlarını detaylandıracağım…

  • Günün serin saatlerinde yürüdükten sonra ılımlı bir egzersiz rutini ile bol miktarda temiz hava alın.
  • Her gün duş almadan hemen önce serinleten Hindistan Cevizi Yağı ile kendi bedeninize uygulayacağınız 15 dakikalık masajın keyfini çıkarın.
  • Parfüm olarak baharatlı yerine tatlı kokuları tercih edin.
  • Dinlemek için yumuşak ve  huzurlu müzikler seçin.
  • Açık renkli giysiler giyin.
  • Olumlu olmaya çalışın ve kendinizi sabırlı ve hoşgörülü olmaya teşvik edin. Aşırı eleştirel veya yargılayıcı düşüncelerden kaçının.
  • Gece yatarken terlediğiniz için uyumakta sorun yaşıyorsanız, sistemi soğutmanın etkili bir yolu olduğu için sağ tarafınıza yatarak uyumaya çalışın.

Yaz İçin Beslenme Önerileri

Yazın dengemizi korumak için tüketebileceğimiz gıda grupları aşağıdaki gibi ama onca şeyden aklımızda ne kalmalı derseniz; acı, sıcak ve ağır yağlı gıdalardan uzak durup tatlı, buruk ve kekremsi tatlarla haşır neşir olmak…

Tatlılar: Şeker tüketimi şüphesiz kontrollü olmalı ve bal hariç tatlı lezzetlerden de uzak durmalıdır.

Yağlar: Zeytinyağı, ay çekirdeği yağı, soya yağı ve Hindistan cevizi yağları uygundur. Isıtıcı özellikleri olan susam yağı, badem yağı ve mısır yağı yaz ayları için uygun değildir.

Tahıllar:  Buğday, pirinç, arpa, mercimek, nohut, kuru fasulye ve yulaf tercih edilecek arasındayken; mısır, çavdar, darı ve esmer pirinç daha az miktarlarda kullanılabilir.

Sebzeler: Kuşkonmaz, enginar, mantar, maydanoz, marul, salatalık, patates, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, karnabahar, bamya, yeşil fasulye ve kabak.  Acı biber, havuç, pancar ve Türk mutfağının vazgeçilmez ikilisi soğan & sarımsak, yazın az miktarda tüketilmelidir.

Meyveler: Yaz meyvelerinin tümü elbette uygun özellikle üzüm, kavun, kiraz, Hindistan cevizi, incir, armut, onlara ek olarak avokado, nar ve iyice olmuş ananas gibi tatlı veya buruk meyveler tercih edilirken, buna karşılık greyfurt gibi ekşi meyveler sınırlı tüketilse iyi olur.

Sütlü mamüller: Süt, tereyağı ve ghee (sade yağ) kullanılabilir. Buna karşılık ekşi ve mayalanmış süt ürünleri olan yoğurt, ekşi krema ve peynirler de daha az tercih edilmelidir. Mozeralla ve beyaz & lor peynirleri bu dönem için uygundur…

Et ürünleri: Beyaz etli balıklar, tavuk, hindi tercih edilirken, dana eti, deniz mahsulleri ve yumurta tüketimi en aza indirilmelidir. Yumurtanın akı  iyi bir protein kaynağı olduğu ve gunası soğuk olduğu için tercih edilebilir, biz sporculara müjde!

Baharatlar: Serinletici ve yatıştırıcı baharatlar yani yeşil kökenli olanlar ( Nane, kişniş, rezene, kakule, fesleğen ve reyhan) dışında tüm baharatlar harareti arttıracağı için soframızdan kalksa iyi olur!

İçecekler: İster yeşil, ister bitki ister tavşan kanı bir yerli çay olsun karanfil ve zencefil gibi baharatlardan uzak durmakta fayda var. Yaz aylarının vazgeçilmez serinleme kaynağı olan buzlu içecekler sindirim sistemi için sorun olabilir. Tabii ki bu durum yaz aylarıının olmazsa olmazı zeytinyağlılar ve dondurma için de geçerli. “Ağzında tut, sonra yut” derdi annem bana küçüklüğümde, soğuk bir şey yer-içerken, size de aynısını tavsiye ederim.

Yaz İçin Egzersiz Önerileri

Fziksel egzersizlerimiz orta hızda olmalıdır. Isıyı arttırıp yüksek yağ yakan egzersizleri azaltıp, aşırı rekabetçi tutumlardan uzak durmalıyız.. Günün sabah ve aksam 06:00–10:00 saatlerinde egzersiz yapmak en destekleyici olsa da gün ortası dönemi dışındaki herhangi bir zamanı seçebilirsiniz.

  • Suyla bolca haşır neşir olacağımız bu dönemde jakuzi, sauna, hamam veya buhar odalarından kaçınıp; bunun yerine deniz , havuz, göl veya nehre serin bir dalış yapmak harika bir tercih olacaktır… Kendi kondisyonumuza uygun bir tempoda bol bol yüzebiliriz.